Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Moliere - Lakomec

Info - Tisknout - Poslat(@) - Stáhnout - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Molière (*1622; †1673)
/vl. jménem Jean-Baptiste Poquelin/
francouzský dramatik, herec, režisér

Lakomec

Charakteristika: klasicistní charakterová komedie
Kniha: Molière /obsahuje: Lakomec, Tartuffe, Misantrop/, nakladatelství ČSM,
edice Máj, vydání 1., Praha 1966
Námět: Titus Maccius Plautus, Komedie o hrnci
Postavy: Harpagon (Lakomec), Kleant (jeho syn), Eliška (jeho dcera), Valér
(snoubenec Elišky, Harpagonův správce), Mariana (Kleantova láska), Anselm

Děj se odehrává v polovině 17. století ve Francii, v Paříži. Ústřední postavou je vdovec Harpagon (lakomec), který uznává jen peníze a udělá pro ně cokoliv. Jeho syn se zamiluje do Mariany a chce si ji vzít, i když je chudá. Ví, že na to otec nepřistoupí, ale zjišťuje, že si ji Harpagon chce vzít sám. Kleanta pak hodlá oženit se starší bohatou vdovou. Mariana se zasnoubí s Valérem, který je Harpagonův správce, ale otec ji chce provdat za Anselma, bohatého muže, který nepožaduje věno.
Kleant se rozhodne sehnat nějaké peníze a oženit se s ní jinde. Chce si je půjčit od lichváře, přijme jeho nekřesťanské podmínky, ale jak při setkání zjišťuje, je to jeho otec, který si takto vydělává.
Harpagon uspořádá (pravda: skromnou) zásnubní hostinu. Těsně před ní mu ale Kleantův sluha vezme peníze, které si Harpagon zakopal na zahradě. Ten začne šílet, zavolá policii – podezřívá všechny, hlavně Valéra. Ten se přizná, že se zasnoubil s Eliškou. Do hry vstupuje Anselm. Valér odhalí, že je syn hraběte Tomáše d´Alburciho a jak se vzápětí ukáže, je to Anselm a Mariana je Valérova sestra.
Kleant vrací ukradené peníze s podmínkou, že se bude moct oženit s Marianou a Eliška s Valérem. Harpagon s vidinou navrácených peněz přijímá a vlastně na tom vydělá: svatební výlohy bude platit Anselm.

Můj názor:
Harpagona ovládají peníze, což by mělo být varováním. Nezáleží mu ani na rodině, hlavně, že jsou peníze. Sám si pořád myslí, že jich má málo. Zajímavost tomuto příběhu dodává nejen komediální pojetí, ale i zápletka ve finále (Anselm a jeho děti). V některých částech je ukázka „slovíčkaření“, nechybí ani lest (v podobě ukradených peněz a výměna za sňatek). Odehrává se v jeden čas, na jednou místě a má jeden děj, je psán prózou.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT